اجزاء گیتار الکتریک عبارتند از:
- بدنه: قسمت اصلی گیتار است که به دسته متصل شده و برخلاف گیتار آکوستیک معمولاً توخالی نیست و بخشهایی مانند پیکآپ و خرک بر روی آن قرار دارد.
- زخمهگاه: یک سیم پیچ مغناطیسی است که بر روی بدنه گیتار و زیر سیمها قرار دارد و وقتی سیمها بر اثر زخمه زدن مرتعش میشوند تحت تأثیر میدان مغناطیسی پیکآپ قرار میگیرند و این تحریک به آمپلی فایر فرستاده میشود و سپس آنجا تقویت میشود.
- کنترل صدا و تن: پیچهایی که روی بدنه گیتار قرار گرفتهاند و میتوانند صدا و تن گیتار را تغییر دهند.
- کلید زخمهگاه: یک تعویض کننده که بر روی بدنه گیتار قرار گرفته و برای تعویض پیکآپ و تغییر دادن تُن و صدا بکار میرود.
- لرزانه: میلهای که روی بعضی گیتارها قرار دارد و به خرک متصل شده. با حرکت دادن آن به بالا و پایین خرک حرکت میکند و باعث زیر و بم شدن صدا میشود. به آن اصطلاحا دسته ویبراتو نیز گفته میشود.
گیتارهای الکتریک انواع مختلفی دارند، اما میتوان آنها را به دو نوع کلّی تقسیم کرد:
Guitar Hollowed Body: این دسته از گیتارها دارای بدنه تو خالی هستند و اصولا به عنوان نسل اولیه گیتارهای الکتریک به حساب میآیند. کاسه صدای این سازها معمولاً دارای دو سوراخ f شکل (مثل ویولون) هستند.
بهترین و معروفترین مدلهای این نوع گیتار Epiphone و Gibson مدل ES هستند. این دسته از گیتارهای الکتریک در قدیم، در انواع موسیقی به کار میرفتهاند، اما امروزه از این ساز، بیشتر در موسیقی جز و بلوز استفاده میشود.
Solid Body Guitar: این دسته از گیتارها دارای بدنه تو پر هستند و در اصل کاسه تولید صدای آکوستیک ندارند. شناخته شدهترین و معروفترین انواع این گیتارها- از نظر ظاهر- به صورت زیر طبقه بندی میشوند:
Stratocaster: این نوع گیتار الکتریک برای اولین بار در دهه 50 میلادی توسط لئو فندر ساخته شد.
گیتارهای مدل استراتوکستر، معمولترین نوع گیتار الکتریک هستند و به دلیل ویژگیهای خاص خوددر تمامی سبکهای موسیقی، از بلوز گرفته تا راک و حتی متال، مورد استفاده قرار میگیرند.
برای اولین بار دستهای برای شل و سفت کردن پیچ سیمها یا در حین نوازندگی برای ویبراتو رویخرک این نوع گیتارها نصب شد. استراتوکستر ها دارای قابلیت نوازندگی فوق العادهای هستند و نسبت به مدلهای دیگر، بسیار سبکترند و همه این عوامل باعث محبوبیت استراتوکسترها است.
بدنه این ساز از چوب توسکا یا چوب درخت زبان گنجشک و دسته از جنس اقاقیا یا دستههای تیره یا افرا دستههای روشن است و دارای سه پیکاپ است.
بزرگترین نوازندگان استراتوکستر عبارتند از: جیمی هندریکس، اریک کلایپتون، جف بک، مارک نافلر، دیوید گیلمور، ریچی بلکمور، ینگوی مالمستین، بادی گای و ...
Telecaster: این نوع گیتار الکتریک، قدیمیترین نوع از دسته گیتارهای Solid body است و اولین بار توسط فندر ساخته شد. تله کستر بسیار ساده است و قابلیتهای این ساز نسبت به Stratocaster ها محدودتر است، اما صدای منحصر به فرد تله کسترها همچنان طرفداران زیادی دارد.
صدای تله کستر مقطع، شفاف و زنگ مانند است و به همین دلیل بیشتر نوازندگان کانتری و راک اند رول از آن استفاده می کنند. بدنه این ساز معمولاً از چوب توسکا (Alder) یا چوب زبانگنجشک (Ash) و دسته آن از چوب افرا (maple) است و دارای دو پیکاپ single coil است.
Gibson Les Pauel: گیتار مدل لس پاول گیبسون یکی از مرسوم ترین گیتار های الکتریک است.
این مدل گیتار در آهنگ های بلوز، راک و هارد راک استفاده می شود.مزیت این سازها بکار گیری پیکاپهای هوم باکر (Humbucker) در آنها است که باعث از بینرفتن نویز در خروجی صدای آنها می شود و در نتیجه صدای گیبسون لس پاول به نسبت، کمی تودماغی و گرمتر است.
دسته یا neck این ساز نسبت به مدلهای دیگر کمی پهن تر است و کلاً گیتار گیبسون لس پاول،نسبت به انواع دیگر بسیار سنگین تر می باشد. بدنه انواع مرغوب این ساز از چوب ماهون و دسته آن از چوب ماهون یا افرا بوده و دارای دو پیکاپ هوم باکر است.
Flying V: این نوع گیتارهای الکتریک، جزء گیتارهای با طراحی مدرن محسوب می شوند و دارای شکلی شبیه به حرف V هستند.
از این ساز بیشتر در موسیقی هارد راک و متال استفاده می شود، هرچند آلبرت کینگ در دهه 70 از این ساز در موسیقی بلوز استفاده میکرده است. بدنه این ساز از چوب ماهون یا است و دسته عمدتاً از اقاقیا یا آبنوس میباشد و دارای دو پیکاپ هوم باکر است.
Explorer: این نوع گیتار نیز مثل مدل Flying V جزء گیتارهای با طراحی مدرن به حساب میآید.
هرچند در ابتدای تولید این ساز، استقبال چندانی از آنها نشد، اما بعدها این گیتار در موسیقی هارد راک و متال مورد استفاده قرار گرفت. مشخصات ساختاری Explorer ها نیز مشابه Flying V است.
توجه داشته باشید که صدای گیتار کلاسیک به فاصله یک اکتاو پائینتر از صدائی است که روی خطوط حامل نگارش و اجرا میشود.
نظرات شما عزیزان:
ghazal ![](/commenting/avatars/avatar07.jpg)
ساعت18:25---8 اسفند 1390
Bebaaaaaashid ke nayomadam
Khili jaleb bid
|